Volvo Cars + Internet of Things (IoT)

Telenor holdt denne uken sitt Internet of Things (IoT) arrangement på Fornebu, og jeg var tilstede både som gjest og foredragsholder en av dagene. IoT Gathering tilrettela for næringslivet å dele sine erfaringer med digitalisering og oppkoblingen av ting og infrastruktur samt diskutere muligheter. Et høyst spennende og relevant tema for meg som privatperson, leder, og ikke minst for Volvo!

Først og fremst en fantastisk og viktig samling ut i fra de mange mulighetene og utfordringene norsk næringsliv og samfunnet generelt står overfor.

Berit Svendsen, leder for Telenor Scandinavia, åpnet samlingen og presenterte oss for hvordan Telenor arbeider og tenker relatert til mulighetene IoT gir. Hun tok oss inn i intelligent parkering, smarte bygg og mye mer som ligger rett foran oss, og gir oss i Norge muligheten til å ta globalt lederskap, om vi vil, og om vi gjør det rette raskt nok.

Videre fortalte Yara om hvordan et «oppkoblet» landbruk allerede nå, og også i fremtiden, kan fungere. Jeg synes det er fascinerende å se at nettopp denne forvandlingen plutselig tiltrekker seg unge, smarte digitale hoder når de nå skal rekruttere rett kompetanse for den videre utviklingen.

Neste mann opp var meg. Jeg var så heldig å bli invitert til IoT Gathering for å snakke om hva vi i Volvo tenker og gjør i forhold til de store endringene som også skjer i bilbransjen, og ikke minst hvor fort vi tror endring vil skje. Kanskje rettere sagt: hvor raskt den allerede har kommet i gang.

For å gi et litt innblikk i hva Volvo driver med på denne fronten, snakket jeg også litt både om selvkjørende og oppkoblede biler, og selvsagt også om vårt nye produkt, bilabonnementet Care by Volvo.

Selvkjørende og oppkoblede biler står veldig sentralt hos oss i Volvo. Dette relatert til hvordan vi ser at fremtidens mobilitet vil bli og hva det vil kreve, men også til vår null-visjon som stipulerer at

fra 2020 skal ingen omkomme eller bli hardt skadet i en ny Volvo.

Dette er en ambisiøs reise hvor vi allerede ser målet i sikte.

I Volvo bruker vi datakraften i bilen til å programmere inn nye funksjoner som gir uante muligheter. Disse tilkoblede/oppkoblede bilene brukes i dag, og noen eksempler inkluderer «The Red Key» som tilpasser bilens egenskaper til unge førere med begrenset kjøreerfaring, eller bildeling, som på XC40 ser slik ut:

Nye Volvo XC40 – bildeling

Når du slipper å overlevere en fysisk nøkkel, åpnes det en helt ny verden av muligheter. I nye Volvo XC40 kan du enkelt dele bilen din med venner og familie ved å gi dem tilgang via mobiltelefon eller en annen bærbar enhet og Volvo On Call-appen.

Publisert av Volvo Car Norway Torsdag 25. januar 2018

På IoT Gathering var det stor interesse rundt oppkoblede biler og de prosjektene vi har kjørt i Norge og Sverige hvor Volvo-biler kommuniserer med hverandre og melder fra om vei- og føreforhold til biler på vei inn i samme område, eller til veimyndighetene om behov for veivedlikehold.

Se et snutt fra Geofencing testen som benytter seg av nettopp denne teknologien:

Avslutningsvis var det svært hyggelig å presentere Care by Volvo og hva et bilabonnement faktisk er, og vil bety for fremtiden. Som både Volvo- og bilbransje-entusiast synes jeg dette er spennende. Først og fremst fordi vi nå ser helt klart at dette tiltrekker seg nye kundegrupper som ønsker å løse sin mobilitet på en ny og annerledes måte, men også at vi nå får oppmerksomhet fra andre spennende bransjer som er nysgjerrige på hva og hvordan vi i bilbransjen tenker.

Alle disse temaene vil jeg komme tilbake til senere, så følg med!

Igjen takk til Telenor for muligheten til å snakke om Volvo og bilbransjen, og gratulerer med et utrolig flott og inspirerende arrangement!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *